Butterfly kreslo známe aj ako motýlia stolička, stolička BKF alebo Hardoy Chair je štýl kresla s trúbkovým rámom a veľkým poťahom natiahnutým na najvyšších bodoch rámu.

Rám je vo všeobecnosti maľovaný najmä čiernou farbou. Poťah bol v pôvodnom dizajne kožený, ale v súčasnosti môže byť  vyrobený z plátna alebo iných materiálov.

Vedeli ste, že dizajn týchto motýlích kresiel je tu už viac ako 80. rokov?

Kreslo bolo pôvodne navrhnuté v roku 1938 v Buenos Aires v Argentíne troma architektmi Antoniom Bonetom, Juanom Kurchanom a Jorgeom Ferrari Hardoyom, ktorí spolupracovali so štúdiom Le Corbusier a boli súčasťou popredného architektonického kolektívu Grupo Austral v Buenos Aires.  BKF kreslo bolo vyvinuté pre bytovú budovu, ktorú navrhli v Buenos Aires. Kreslo dostalo názov BKF z iniciálok jeho tvorcov "Bonet-Kurchan-Ferrari". Je však tiež známe ako stolička Hardoy, pretože primárne autorstvo bolo pripísané práve Ferrarimu Hardoyovi.

Zdroj: lifeofanarchitect.com, wikipedia.org

Čoskoro bolo predstavené na 3. výstave Salón de Artistas Decoradores v Argentíne. Práve tam motýlie kreslo objavil riaditeľ odboru priemyselného dizajnu Múzea moderného umenia v New Yorku Edgar Kaufmann, ktorý predpovedal, že toto ľahké a lacné kreslo sa v USA stane obrovským hitom. A tak aj bolo. Nazýva ho "Najlepším úsilím moderného dizajnu stoličiek".

Na začiatku 40-tych rokov 20. storočia bolo kreslo produkované v USA spoločnosťou Artek-Pascoe, Inc., New York. Ich kreslo pozostávalo z dvoch ohnutých rúrkových oceľových zváraných tyčí, cez ktoré bol zavesený kožený poťah a vytvoril tak sedadlo. Produkcia však bola pomalá kvôli výraznému nedostatku kovov počas vojny. Po vojne získal výrobné práva v USA Hans Knoll, známy americký dizajnérsky výrobca, ktorý uznal jeho obchodný potenciál a v roku 1947 ho pridal do svojej ponuky.

Avšak komerčný úspech tohto kresla viedol k vyrazenému nárastu výskytu nepovolených replík. Kreslo bolo totiž často kopírované inými výrobcami a Hans Knoll tomu chcel zabrániť. Po prehratí právneho sporu pre porušenie užívania dizajnu, musela spoločnosť Knoll v roku 1951 svoju výrobu zastaviť. Odvtedy sa motýlie kreslo vyrába po celom svete.

Kreslá, ktoré si dnes môžeme kúpiť, už nie sú originálmi Hardoy, Artek alebo Knoll. Často vidíme rozdiely v tom, akým spôsobom sú tyče zvárané alebo aký poťah je použitý. Dodnes sa však používajú v moderných interiéroch, pretože jeho unikátny dizajn odkazuje na svoj prestížny pôvod.

Kreslo BUTTERFLY cow od Mars & More

Butterfly kreslá od holandskej značky Mars & More patria k tým najkvalitnejším a zároveň najdostupnejším. Sú ručne vyrábané z prvotriednych koží, s ohľadom na prírodu a každý kus je jedinečný. Kreslo je dodávané ako kompaktný balík a sami si ho ľahko a rýchlo poskladáte.

 

Kreslo je súčasťou kolekcie Back2Nature, ktorá je inšpirovaná hlavne prírodou. Back2Nature v poňatí Mars & More znamená krásny dizajn a len tie najkrajšie obnoviteľné prírodné materiály. Zároveň, všetky produkty z tejto kolekcie sú získané etickým a trvalo udržateľným spôsobom.

Mars & More je značka z oblasti životného štýlu zameraného najmä na prírodné materiály. Ich výrobky sú vyrobené s ohľadom na prírodu a každý kus je vždy jedinečný. Široká ponuka domácich doplnkov zahŕňa vankúše, ovčie kože, hovädzie kože, svietniky, sviečky, lampy, nábytok, rohožky a mnoho ďalších krásnych dizajnových výrobkov.

 

Pozrite si našu ponuku Butterfly kresiel

 

­

Používaním našich stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú dodávať kvalitnejšie služby.